top of page

“ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ & ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ. Συμμετοχή της Coordinators

Είναι στην φιλοσοφία του Ομίλου Coordinators να συμμετέχει σε δράσεις και συνέδρια, με στόχο την πρόοδο και τις προοπτικές εξέλιξης σε ζητήματα παιδείας, τεχνολογίας, επιχειρείν κλπ. Ένα τέτοιο συνέδριο έλαβε χώρα την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με διοργάνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου συμμετείχε ο κύριος Βασίλειος Π. Καρναχωρίτης ως εκπρόσωπος του Ομίλου Coordinators, και μας μεταφέρει τις εξελίξεις της αγοράς.


Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκε είναι η έλλειψη βασικών γνώσεων γύρω από τα οικονομικά θέματα, το οποίο καθορίζεται ως Οικονομικός Αναλφαβητισμός. Η σημασία της κατάρτισης σε χρηματοοικονομικές έννοιες αποτελεί πλέον έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που επικυρώνει την επιλογή του Ομίλου Coordinators να παρέχει εδώ και δεκαετίες αναγνωρισμένα & εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στην Χρηματοοικονομική, Τραπεζική και Ασφαλιστική Επιστήμη. Η Coordinators, αδειοδοτημένη ως Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης Ασφαλιστικών & Χρηματοοικονομικών Σπουδών, ανεβάζει διαχρονικά τον πήχη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, ώστε να παράγονται σήμερα στελέχη του αύριο!


Εκτός, των άλλων αίσθηση έκανε η ανακοίνωση, στα πλαίσια του συνεδρίου, του Υπουργού Παιδείας, κυρίου Πιερρακάκη, για εισαγωγή νέου μαθήματος Οικονομικών, στην τάξη της Α΄ Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο του 2025 καθώς και επανέκδοση των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων, για επικαιροποίηση της ύλης. Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθίσταται επιτακτική η θεμελιώδης προσαρμογή της παιδείας στους νέους ρυθμούς. Επιπλέον θα υιοθετηθούν δράσεις ενίσχυσης του εθελοντισμού, καθώς η χώρα κατατάσσεται χαμηλά σε ζητήματα ενεργητικότητας των πολιτών, από παγκόσμια έρευνα αξιών.


Επιπλέον, στο συνέδριο συζητήθηκαν ζητήματα που επηρεάζουν την παγκόσμια και Ελληνική αγορά, όπως η Κλιματική Αλλαγή, η αύξηση του δημοσίου χρέους στην Ε.Ε., η τεχνητή νοημοσύνη και η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Συνοπτικά:


Όσον αφορά την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, ο κύριος Allen, εκπρόσωπος της Comission, κατατάσσει την χώρα μας σε καλή θέση, κυρίως από πλευράς ανάκαμψης. Παρουσιάστηκε θετικός και αναφέρθηκε στην γεωγραφική υπεροχή της χώρας όπου εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, για την αξιοποίηση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.


Ο Υπουργός Οικονομίας, κύριος Χατζηδάκης, παρουσίασε την αυξημένη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ψηφιοποίηση του δημοσίου, την επιτάχυνση των ρυθμών της Ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να ξεπεραστεί ο οικονομικός αναλφαβητισμός, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης. ο Υπουργός τόνισε την σημασία υιοθέτησης μέτρων για την βιοκλιματική αλλαγή, που επηρεάζει την παραγωγικότητα αλλά και την ενεργειακή αυτονομία. Τέλος μίλησε για την σημασία η χώρα να είναι ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, παρουσιάζοντας σταθερότητα και συνέπεια στις αγορές.


Όσον αφορά την AI, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Πιτσιλής, μίλησε για την ψηφιοποίηση του κράτους, την υιοθέτηση της AI στην αρχή, προκειμένου για την αξιοποίηση των δεδομένων και την δημιουργία προγνωστικών μοντέλων. Ο κύριος Μωραΐτης, εκπρόσωπος της Microsoft, αναφέρθηκε σε πρόβλεψη που λέει ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει την ΑΙ, σε βάθος δέκα ετών το αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγής 200δις για την οικονομία, αντίστοιχο με ένα ακόμη ΑΕΠ. Για την βιοηθική και γενικά την ηθική υπόσταση της AI και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ανάγκη εισαγωγής ηθικών κανόνων έκανε λόγο ο κύριος Τσέκερης, της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής.


Σχετικά με την τραπεζική αγορά, ο κύριος Μητράκος από την ΤΤΕ μίλησε για την ανάγκη να είναι δυναμική και όχι στατική η εποπτεία. Η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αγοράς με 45.000 δάνεια, να έχουν ήδη χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κύριος Τζούρος, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς έκανε λόγο για την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 3 ΔΙΣ το 2023 και τον ρόλο των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα. Για την έλλειψη των προσφερόμενων ακινήτων και την άνοδο τιμών στο real etsate στη Ελλάδα μίλησε ο κύριος Σεραφειμίδης, γενικός διευθυντής της τράπεζας Eurobank, ο οποίος επισήμανε ότι μόνο 1 στις 3 αγορές ακινήτων γίνεται με τραπεζικό δανεισμό. Ο κύριος Βαλθολομαίος, διευθύνων της Παγκρήτιας τράπεζας, τόνισε την σημασία της καινοτομίας και της επένδυσης στην εκπαίδευση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε οικονομικά θέματα.


Ο κύριος Χουλιαράκης, σύμβουλος της ΤΤΕ, μίλησε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αποσταθεροποιούν το οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη δημοσιοοικονομικού προβλήματος στην κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον μίλησε για τα παραγωγικά κόστη και τις συνέπειες λόγω της κλιματικής κρίσης καθώς και το δημογραφικού ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Ο καθηγητής κύριος Παπαιωάννου ανέπτυξε προβληματισμούς γύρω από την οικονομία και από την ανομοιογενή επενδυτική ανάπτυξη. Ο καθηγητής κύριος Παγουλάτος αναφέρθηκε στην σημασία για την Ελλάδα να έχει αυτονομία και δύναμη για να επιβιώσει.


Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της επιστροφής της χώρα στην επενδυτική βαθμίδα και η σημασία της. Η κυρία Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν για να κρατήσουμε την θέση μας, στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον μίλησε για την εντατικοποίηση της προσπάθειας της Κεφαλαιαγοράς για την εκσυγχρόνηση του πλαισίου, καθώς και τον μετασχηματισμό της αναλογικής οικονομίας σε ψηφιακή οικονομία. Ο κύριος Τσουκαλάς, επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, μίλησε για την ανάπτυξη του επιχειρείν. Ο κύριος Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μίλησε για την σημασία παραγωγής ίσων ή μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην παράγεται επιπλέον χρέος για την χώρα. Επιπλέον τόνισε την σημασία μακροχρόνιας στρατηγικής και της πολιτικής σταθερότητας.


Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα του συνεδρίου αφορούν την προώθηση βιώσιμων περιβαλλοντολογικών πρακτικών, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με καθορισμένα πλαίσια προστασίας, την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών και την έμφαση στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στα παρακάτω:


Τηλέφωνο: 210 5734000
Commentaires


bottom of page